Skip to main content

Johannes Cornelis van der Meer Mohr

Johannes Cornelis van der Meer Mohr

In 2007 heb ik een boekje geschreven over de kunstschilder en fotograaf Johannes Cornelis van der Meer Mohr (1821-1876).  Hierin heb ik alle mij toen bekende schilderijen en aquarellen opgenomen. Inmiddels zijn daar de nodige werken bijgekomen. Hij woonde en werkte in Antwerpen, Maastricht en tenslotte in Middelburg. Daar was hij tevens werkzaam als leraar tekenen aan de eerste HBS in Middelburg. Op de foto in de galerij zien wij de kunstschilder met zijn tweede vrouw Martina Geertruid Hendrika van Diggelen en zijn dochter Charlotte Henriëtte van der Meer Mohr uit zijn eerste huwelijk met zijn nicht Elisabeth Christina van der Meer Mohr.

In de fotogalerij is onder andere het zogenaamde Arti-geschenk afgebeeld waaraan Van der Meer Mohr heeft meegewerkt. Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koning Willem III hebben de leden van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitia acht verzamellijsten aangeboden aan de koning, met daarin 15 kleine  schilderijtjes die de leden op paneeltjes van 18×25 cm. hebben ingeleverd.  In het midden rechts is een andere versie van de grote Kerk van Dordrecht te zien, dan de grotere versie die op deze pagina wordt getoond.  Ook is er een portretfoto te zien, die Mohr in Maastricht heeft gemaakt, waarop zijn volle neef, tevens oudere broer van zijn eerste vrouw, Pieter van der Meer Mohr is afgebeeld.

Van der Meer Mohr is vooral bekend geworden als schilder van kerk- en andere interieurs. Daarnaast heeft hij een aantal portretten geschilderd, die niet van een grote kwaliteit getuigen.

Indien u werk van deze kunstenaar bezit en dat met mij wilt delen, hoop ik dat u contact met mij op te nemen.

Graf van de kunstschilder op de oude begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Koudekerke

Verwante publicaties